Kongsi Senarai Ini

Komen Awam

Lihat Komen Awal
  • d.e.e.n
  • majorshp
  • mrantiscammer99
    mrantiscammer99

    Prinsip asas nak tahu/kenal tactic scammer: 1. Post iklan barang kat KL/Selangor tp bgthu tgh ade kat JB/Perlis/KB. Alasan kerja lah, Kursus lah, Seminar lah.. Mcm2 lah 2. Biasanya akaun baru register. Item sold tp xde feedback (kalau ada pun check siapa yg bgi feedback, mesti syok sendiri) 3. Scammer mmg xkan COD la, kalau boleh COD tp tempat yg jauh2 org xbleh pergi, if dekat pula dia akan minta Deposit! So hati2 4. Harga barang mmg biasanya x masuk akal sbb nk tarik perhatian mereka2 yg mmg senang gelap mata. (cth : iphone X bawah 3k) 5. Tarik hati buyer siap offer boleh bayar rm500 dulu or separuh harga dulu.. Nnt lepas dpt barang, baru bank in baki (tanya diri sndiri, kalau bro seller rasa2 nak ke bg offer mcm tu kat buyer 😂) RM500 or half price harga barang dah cukup rezeki dah kat scammer. Buta2 dpt duit. Air liur pon xde keluar. 6. Biasanya scammer xde pon brg (yelah, scammer kan. Mana nak ade duit. Jenuh fikir nak tipu duit org je). So die akan guna Gambar seller lain.. Or simply google pic. Hintnya gambar ade watermark.. Or. Gambar banyak2 tp background lain2 and gambar xclear. 7. Biasanya scammer akan guna akaun sndiri. Tp xkan mengaku tu akaun die. Bole jd jugak die akan guna akaun org lain yg rapat yg die ade akses utk guna. 8. Take ur time to research at Google about akaun number/phone number/nama penuh sblm proceed bank in. Bole pegi ke senarai scammer sejak 2010 kat link di bawah: https://forum.lowyat.net/topic/1579999 Check/Report scammer here : https://www.tipu.my/ Reporting Fraud @carousell trust.my@thecarousell.com (operation hours :10am-7pm) Tips : JUST COD, Simple. ☺

trust@thecarousell.com

icon

1 year ago oleh carousell.my

icon

271 Suka

icon

Baru

icon

Dalam Kommuniti

icon

For trust and safety issues, please email our trust team at: trust@thecarousell.com Our team will get back to you soonest! :)

Dapatkan Ini

icon

Kuala Lumpur

Temui Penjual

carousell.my
carousell.my
isEmailVerified
  • positiveReviewsCount0
  • neutralReviewsCount0
  • negativeReviewsCount0

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA